Pengurusan Emosi Dalam Kisah Nabi Yusuf A.S. - Ahmad Najib Abdullah, Lokman Ahmad

Penerbit : Dewan Bahasa Dan Pustaka
Tahun Terbitan : 2020
ISBN : 9789834923242

Ianya merupakan satu bahan bacaan yang perlu dibaca oleh setiap orang. Manusia sememangnya tidak dapat lari daripada mengalami masalah dan salah satunya adalah masalah berkaitan emosi.

Masalah peribadi berkaitan emosi semakin membimbangkan setelah dunia melanda pandemik COVID-19 jika dibandingkan dengan tahun sebelum pandemik bermula. Masalah berkaitan emosi wujud apabila jiwa seseorang menjadi tidak tenang. Perkara seperti kena buang kerja, pertengkaran suami isteri, kebimbangan kewangan dan sebagainya menjadi penyumbang utama dalam konflik emosi.

Di dalam buku ini, terdapat banyak penceritaan tentang berkaitan dengan emosi dan masalah emosi ini juga berlaku kepada para Nabi dan Rasul. Setiap orang mengalami masalah emosi yang berbeza dan yang paling terkenal adalah kisah Nabi Yusuf AS yang diceritakan di dalam Surah Yusuf. Walaupun Nabi dan Rasul yang lain juga mengalami masalah emosi yang tersendiri tetapi surah ini
diturunkan pada waktu yang sangat genting dalam sejarah dan dakwah Rasulullah SAW.

Kisah Nabi Yusuf AS yang mengalami masalah emosi sejak dari kecil sehinggalah baginda dewasa amat menyentuh hati. Bayangkan sejak kecil lagi, Nabi Yusuf AS dibenci oleh saudara kandungnya sehingga sanggup membuang baginda di dalam perigi. Peristiwa ini telah menyebabkan ayah baginda iaitu Nabi Ya’qub AS menjadi buta akibat terlalu sedih mengenangkan nasib yang menimpa Nabi Yusuf AS. Walaupun Nabi Yusuf AS menerima penderitaan emosi yang sangat perit tetapi baginda tetap tabah dalam menghadapinya kerana baginda percaya semua yang berlaku pada diri baginda adalah ketentuan dan keizinan daripada Allah SWT.

Di dalam kitab suci Al-Quran ini mempunyai penyelesaian di dalam konflik emosi yang dialami oleh manusia. Al-Quran juga menceritakan bagaimana Nabi dan Rasul juga mengalami gangguan emosi dalam menyampaikan dakwah tetapi dalam masa yang sama, Al-Quran juga menerangkan jalan penyelesaian di dalam setiap permasalahan itu.

Buku ini juga turut mengupas ayat-ayat daripada Surah Yusuf yang berkaitan dengan pengurusan emosi. Oleh itu, saya berasa buku ini amat sesuai untuk dijadikan motivasi diri. Ianya juga boleh dijadikan panduan bagaimana untuk kita mengurus emosi dengan lebih terurus, lebih-lebih lagi situasi pada masa kini yang boleh menjadi pencetus kepada konflik emosi. Semoga buku ini menjadi manfaat kepada kita semua agar kehidupan kita menjadi harmoni dan bijak dalam menyalurkan segala tekanan dengan cara yang betul.
Share:

1 comment:

  1. Betul setiap orang akan hadapi masalah ini pada sesuatu peringjat umur. Cara atasi itu yang penting.

    ReplyDelete